Norman Rockwell: Crestwood Train Station

tisdag 3 mars 2009

Utveckling pågår

Res Publica börjar ta lite mer form nu och har fått ett tydligare formulerat syfte. Bloggen föddes ursprungligen, som de flesta bloggar, som ett enmansprojekt i juli 2008 då jag ville ha en plats för att utveckla och pröva en del av de tankar jag brottades med i min dåvarande befattning. Inledningsvis handlade det mest om e-demokrati, webbutveckling och informationstransparens. Men eftehand insåg jag att de frustrationer, problem och idéer som jag mötte griper in i och hänger ihop med andra frågor som rör samhällsutvecklingen och den offentliga sektorns villkor i stort.

Genom samtal föddes så idén om att ta ett steg till och använda den här bloggen som ett ställe för att diskutera den offentliga sektorns utmaningar och möjligheter bortom New Public Managment. Nu är vi två som skriver. Vad vi har gemensamt är att vi är eller har varit anställda i olika befattningar och delar inom den offentliga sektorn och vill lyfta fram och diskutera denna fantastiska och funktionscentrala del av samhällsekonomin.

Är det möjligt att realisera visionen om en offentlig sektor i allmänhetens tjänst i Internetåldern? Vilka verkliga svårigheter möter offentlig verksamhet idag? Hur bryter vi oss ur ekonomismens järngrepp? Hur bygger vi självförtoende och förändringsförmåga? Hur rationaliserar vi det som går att rationalisera för att lösgöra resurser till det som inte går att rationalisera? Hur rekryterar vi unga och kompetenta till en sektor som betalar avsevärt lägre löner än motsvarande privata befattningar? Hur ökar vi inflytandet över arbetet? Vad säger forskningen? Vad säger politiken? Vad händer runt om i landet, vad kan man lära av omvärlden... Etcetera.
Det är några av de frågor som vi vill lyfta här. Vi gör det inte i någon organiserad eller planerad form utan så som det kommer för oss och vi kommer även fortsättningsvis arbeta med olika ingångar och fokusera på olika aspekter. Bloggen är ett arbetsverktyg i en pågående tankeprocess.

Vi tror att det här projektet behövs och har inget emot att bli fler. Så om du är intresserad av att delta, skicka ett mail med en presentation av dig själv eller ett gästblogginlägg till: erik@lindgrenberg.com!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida