Norman Rockwell: Crestwood Train Station

onsdag 4 mars 2009

Visionsstyrning!?



Finns det något mer besynnerligt än en svulstig, episk och (över)ambitiös förvaltningspolitisk vision? Den offentliga verksamheten är utsatt för ett hårt tryck, inte nog med att man konkurrerar med en marknad som i allt högre utsträckning gör anspråk på att kunna klara av det mesta som våra skattepengar går till, man konkurrerar dessutom med varandra. En bilresa genom Sverige är en succesion av försäljningsargument formulerat i klatschiga fraser. Om jag vill och hälsa på min mormor och morfar så passerar jag bland annat Möjligheternas stad (Malmö), Kunskapsstaden (Lund), Tanke, Omtanke, Mertanke! (?) (Lomma), Staden i vinden (Landskrona), Den goda staden med delaktighet för alla (Helsingborg) och Land och hav, liv och lust (Ängelholm).
Frågan är så klart vad slogans och visioner betyder för den operativa verksamheten. De flesta myndigheter har övergripande visioner som är tänkta att vägleda verksamheten: de är styrinstrument. Samtidigt kan man ju så klart fråga sig hur man operationaliserar ”Land och hav, Liv och lust”.
Jag var idag på en gästföreläsning med en högt uppsatt tjänsteman på Migrationsverket. I en bisats berättade hon att med tillsättningen av den nya generaldirektören Dan Eliasson (som jag inte kan låta bli att imponeras av varje gång han är med i TV, oavsett hur provocerad jag blir av det han säger) så bytte Migrationsverket övergripande vision från ”Migrationsverket ska vara ett föredömme inom Svensk förvaltning” till ”Migrationsverket ska verkar för ett Sverige som tar tillvara den globala migrationens möjligheter”. Vad detta innebär för den operativa verksamheten var emellertid inte självklart, de verkliga styrningsinstrumenten kommer så klart i regleringsbrev som blir till verksamhetsplaner. Snarare, retirerade gästföreläsaren, så handlar detta om att man vill kommunicera en bild av vad organisationen står för.
Det här är så klart inget uppseendeväckande, i själva verket verkar fenomenet så självklart att vi knappt reflekterar över det. Sett ur ett lite längre tidsperspektiv tror jag emellertid att det är ganska talande. Då myndigheter tidigare har legitimerat sin verksamhet genom en effektiv och rättssäker administration, handlar det idag om att associeras med en uppsättning värden som råkar ligga rätt i tiden. Den förre generalsekreteraren, berättade gästföreläsaren, ville ha en ”platt organisation”. Numera heter det att ”en chef inte kan styra över mer än tjugo personer” vilket leder till många hierarkiska nivåer och avdelningar. Men att visionerna förändras behöver inte betyda att att verksamheten bedrivs på ett annorlunda sätt. Att verka för ett Sverige som tar tillvara på den globala migrationens möjligheter kan ju faktiskt betyda nästan vad som helst.
På det här sättet är myndighetssverige lite som gatan jag växte upp på: för att impa på huset bredvid behövde man inte möblera om, det räckte med att byta gardiner och ställa några ordkidéer i fönstret.

1 kommentarer:

Blogger Björn Holmberg sa...

Jag håller med om att visioner och visionsstyrning lätt hamnar i fällan att bli vackra ord att klä hyllvärmare med. Ledningens vilja och intresse är inte alltid personalens vilja och intresse (om någonsin, men det är en annan diskussion).

Samtidigt så tror jag att det kan finnas något oerhört meningsfullt i att arbeta med visioner inom vilken organisation som helst, så länge ledningen och personal är medvetna om att det handlar om ett långt och ofta mödosamt arbete. Visioner byggs tillsammans och inte enskilt av vissa grupper med särintressen. För att det ska bli meningsfullt så måste alla inom organisationen vara med att ta fram vad visionen betyder för dem i väldigt konkreta termer (vad innebär det för mig att vi ska vara öppna?).

22 mars 2009 kl. 15:42  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida