Norman Rockwell: Crestwood Train Station

tisdag 22 september 2009

Gov2.0 up north och down under

Lite uppdateringar om öppenhetsansträngningar och gov2.0.

1. I november samlas EU:s ministerråd i Malmö för att anta en deklaration om e-governmentstrategier för de kommande tre åren i EU. Som ett resultat av Public Services Workshop tidigare i år har ett projekt dragits igång för att parallellt med detta och som input i den processen ta fram en Open Declaration on Public Services 2.0.

Det aktuella förslaget behandlas just nu här. Det är fritt att delta. Det finns även en wiki.

2. Jag blev tipsad i en kommentar till ett tidigare inlägg om Peter Krantz initiativ opengov.se som är en samlingsportal just för frågor om öppna offentliga datakällor. Riktigt schysst är avdelningen som siktar på att lista aktuella remisser. Peter skriver:
"Genom ökad insyn och öppenhet i myndigheternas remissförfaranden skulle staten kunna bli en ännu bättre beslutsfattare. Den digitala tekniken möjliggjör för flera att lämna synpunkter och sammanställa dessa på ett konsekvent sätt."
Målsättningen är att på lite sikt "tillhandahålla funktionalitet för att lämna synpunkter på en remiss och dess olika delar. Besökare bör kunna kommentera varandras synpunkter och rösta på kommentarer." Svaren sammanställs och skickas åter till myndigheterna "vare sig de vill ha dem eller ej". I mina ögon ett av årets mest intressanta gov2.0-intiativ. I alla fall i Sverige :-)

3. Via opengov.se hittar jag även till Australiens Gov2.0 Task Force. Australien följer i Englands fotspår och tar ett direkt grepp om möjligheterna att använda web2.0 för att utveckla myndigheternas arbete med en "Taskforce":

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida