Städer som tänker som webben
Nu följer Vancouver i spåren av några amerikanska föregångsstäder som beslutat att öppna tillgången till så stora delar som möjligt av stadens databaser över webben (och i samma veva att jämställa open source med proprietär programkod i programupphandlingar). På adressen http://data.vancouver.ca/ finns en betaversion av Vancouvers öppna datakatalog. Inledningsvis har man börjat dela ut geodata, tillgängliggjort i form av shp, xls och kml-filer, men det kommer mera. I grunden innehåller beslutet tre bitar:
Öppen och tillgänglig data – Vancouver kommer, med hänsyn till privatlivet och säkerhetsaspekter, dela största möjliga mängd data med medborgare, näringsliv och andra förvaltningar.Självklarheter kunde man tycka, men tyvärr långt ifrån. Skulle t ex Göteborgs stadsbyggnadskontor våga följa efter? Man får nog säga att det ytterst hänger på politiken – Göteborgs stadsmätningsavdelning har sina budgetar att hålla och att äga geodata betyder inkomstmöjligheter, det krävs därför ett uppdrag från politikerna för att liknande steg ska kunna tas. Det kostar för en del förvaltningar, men i slutändan genererar det stora samhällsekonomiska vinster, inte bara för medborgare och tredje part som kan utnyttja informationen och bygga tjänster baserat på den utan också, vilket kan verka lite lustigt, för förvaltningar som idag saknar fri tillgång till data från andra förvaltningar.
Öppna standards - Vancouver kommer så fort som möjligt anta rådande standards för data, dokument, kartor och andra medietyper.
Öppen källkod - Vancouver kommer när vid upphandlingar som ersätter existerande mjukvara eller överväger nya applikationer att jämställa open sourceprogramvara med proprietära system.
På sidan Cities that Think Like the Web (gillar namnet!) har David Eaves lagt upp innehållet i den ursprungliga motionen som stöd för andra som vill föreslå sina städer att gå samma väg som Vancouver.
Det har, glädjande, lagts rätt många motioner i Sverige om att kommuner ska gå över till öppen källkod (bland annat en lysande från vänsterpartiets Jöran Fagerlund i Göteborg, som, vad jag vet, inte har behandlats ännu), det har också rekommenderats från statskontoret att jämställa öppen källkod med proprietär (på riksdagsnivå har det lagts ett flertal motioner som har avslagits, senast i våras en från Carl Sigfrid). Färre initiativ har, vad jag sett, tagits till att uppdra åt förvaltningen att öppna offentliga datakataloger och sjösätta publika API:s liknande de i Vancouver och Washington DC.
Med anledning av det har jag börjat ta fram ett utkast till en svensk variant som skulle kunna läggas i ett svenskt kommunfullmäktige, hoppas jag hinner återkomma om det här under dagen.
2 kommentarer:
Öppet är bra! Klart ni ska öppna Göteborg!
Peter Krantz driver opengov.se som bl.a. listar öppen svensk myndighetsdata och vill bidra till att öppna upp offentlig sektors databaser.
Tack för länktipset! hade inte sett det här initiativet från Peter Krantz, ser ut att vara precis vad som behövs!!
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida