Gender Budgeting
Gender Budgeting är ett verktyg för att få syn på hur budgetprioritringar slår mot män respektive kvinnor. Ett nödvändigt och effektivt redskap för att få syn på inbyggda och ofta osynliga ojämlikheter.
Konceptet kommer ursprungligen från Australien och används idag i närmare ett 50-tal länder, i Europa bland annat på nationell och regional nivå i Irland, England, Skottland och Spanien. Dock har det inte fått något direkt genomslag i Sverige.
Sveriges Kvinnolobby har dock arbetat med att popularisera och utbilda kring frågan och tog i slutet av 2008 fram en konkret och mycket användbar handbok i gender budgeting med 10 alternativa metoder, som kan appliceras berorende på typ av budgetsituation och verksamhet.
I handboken ges ett exempel på vad man kan få syn på genom att använda Gender Budgeting i bedömning av en budgetåtgärd:
"I slutet av 1990-talet kortade man i Storbritannien ned vårtiderna efter operationer vid landets sjukhus. Med denna åtgärd ville man spara pengar och öka produktiviteten inom hälso- och sjukvården. I en gender budgeting analys av hälso- och sjukvårdens utveckling visade det sig dock att de kortare vårdtiderna, som blev en vinst för den offentliga sektorn, i själva verket berodde på att eftervården hade flyttats till hemmen där den utfördes obetald av kvinnliga släktingar. När kvinnorna i Storbritannien ägnade fler timmar åt det obetalda omsorgsarbetet i hemmet gick de, för att klara detta, ner i förvärvsarbetstid. När kvinnor måste utföra en större andel obetalt arbete för familj och hushåll minskar deras möjligheter för att förvärvsarbeta vilket innebär mindre inkomster och framtida pensioner för kvinnorna själva. Samtidigt minskar även det offentligas skatteintäkter eftersom dessa är kopplade till lönearbetet."Det här är klassiskt. En besparing resulterar i extrena konsekvenser som ger en negativ effekt för samhällsekonomin som helhet. Det gäller att använda budgetmodeller som får syn på de här externa effekterna. Gender Budgeting är ett intressant verktyg som borde kunna användas mer i Sverige.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida