Norman Rockwell: Crestwood Train Station

torsdag 5 mars 2009

Den digitala medborgarassistenten - ett möte

Sätt en tonårsgrabb med grymma programmeringskunskaper i ett rum med jolt cola, neddragna gardiner och stora tv-spelsdrömmar; ut kommer Lara Croft. Jag vet inte vem som satt i rummet när Malmös digitala medborgarassistent Sara konstruerades men jag misstänker att man drack kaffe och drömde om deltagande medborgare och en folknära förvaltning. Eventuellt med en konsultfirma som mellanled. Sara har glasögon och en tröja som det står malmo.se på. I bakgrunden är av någon anledning en stor vitsippa.

NIKLAS: Vad är dealen med vitsippan?
SARA: Vitsippan doftar gott!
N: Ok, vem är du egentligen?
S: Jag heter Sara
N: Jo, det vet jag. Var bor du?
S: Jag är installerad i en server i Stockholm
N: fin tröja?
S:Kläder och mode är inte riktigt mitt område
N: Snygga bågar!
S: Jag pratar hellre om Malmö stad än om glasögon
N: vilken är malmös vision?
S: Vår vision är att Malmö ska vara en långsiktigt hållbar och attraktiv stad som erbjuder goda levnadsförhållanden för alla Malmöbor. Här intill har jag öppnat en webbsida där du kan läsa om kommunövergripande mål och strategi för 2005.
N: Vad menas med hållbar?
S: Jag förstår att du undrar vad något betyder, men jag uppfattade inte exakt vad för något. Om du vill kan du skicka din fråga till mig via e-post på adressen sara@malmo.se så ska vi försöka ge dig ett bättre svar!


N: vilka förvaltningar finns?
S: En förvaltning finns under varje nämnd och där arbetar tjänstemän.
N: Hur kan jag delta i politiken?
S: På sidan härintill hittar du information om Malmö stads politiker.
N: hur får jag mer inflytande?
S: Jag förstår inte vad det var du undrade över?
N: vem bestämmer i staden?
S: Vad är det du vill veta om styra, bestämma eller liknande? Skriv om frågan på ett annat sätt så kanske jag kan svaret.

N: vem styr staden?
S Tyvärr, jag förstår inte. Kan du skriva din fråga med andra ord.
N: är du vacker?
S: Tack! Tyvärr kan jag inte se hur du ser ut.
N: vilken är stadens syn på styrning?
S: Jag förstår inte vad det var du undrade över?
N: har vi demokrati i malmö?
S: Vad är det du vill veta om demokrati? Skriv om frågan på ett annat sätt så kanske jag kan svaret.
N: hur fungerar demokratin i staden?
S: Vad är det du vill veta om demokrati? Skriv om frågan på ett annat sätt så kanske jag kan svaret.
N: har malmö kommunala val?
S: Vad är det du vill veta om kommunal? Skriv om frågan på ett annat sätt så kanske jag kan svaret.

N: hur ofta är det kommunval?
S: 2006 är det allmänt val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige. Val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige sker vart fjärde år den tredje söndagen i september. Val till Europaparlamentet sker vart femte år på försommaren. Extra val till riksdagen kan hållas mellan ordinarie val.
N: styrs staden av socialdemokrater?
S: För närvarande är det socialdemokraterna tillsammans med vänsterpartiet som styr. På sidan intill kan du läsa mer om Kommunfullmäktiges ledamöter.

N: men alliansen då?
S: På sidan intill kan du läsa mer om borgerlig vigsel eller registrering av partnerskap. Klicka på länken nedan för att komma till Svenska kyrkan, där du kan få mer information om kyrklig vigsel. Svenska kyrkan
N: ok, jag kan ta en hint. Kan vem som helst gifta sig?
S: Jag är bara en robot, därför kan jag bara hantera en fråga åt gången. Ställ en fråga, utan att använda punkt eller kommatecken mitt i det du skrev, så kanske jag har ett bättre svar på din fråga!

N: hur kan jag påverka staden?
S: Är det något du vill ha?
N: jag vill påverka!
S: Är det något jag kan hjälpa till med?
N: du kanske kan berätta om hur jag kan framföra mina åsikter?
S: Vi vill ha många synpunkter på våra verksamheter och lära av dessa oavsett om de utgörs av förslag, klagomål eller beröm. Dina synpunkter och klagomål är värdefulla! Du kan skriva, skicka e-post eller använda den svarstalong som finns ute i våra olika verksamheter.

N: är jag tröttsam?
S: När jag blir trött och irriterad fortsätter jag att prata om sånt som jag är bra på. Jag är bra på att prata om kommunen.
N: det kan ju ifrågasättas...

S: Nu förstod jag tyvärr inte vad du skrev. Jag upptäcker nya saker om kommunen hela tiden genom alla frågor som ställs till mig. Ställ gärna en ny fråga och använd helst fullständiga meningar, för det förstår jag bäst.

N: vad betyder integration?
S: Vad är det du vill veta om integration? Skriv om frågan på ett annat sätt så kanske jag kan svaret.

N: kan du allt om malmö?
S: Malmö stad har ett brett ansvarsområde och arbetar med frågor som: skola och utbildning, äldre och funktionshindrade, individ och familj, näringsliv, arbete och integration, kultur, sport och fritid, miljö och hälsa, bostad och bygge, gator och trafik, parker och stränder samt trygghet och säkerhet. Malmö stad är även en serviceorganisation. Vi har också kontroll- och myndighetsfunktioner, men även dessa har som yttersta syfte att göra Malmö till en bra stad att leva och verka i: en attraktiv plats att besöka, flytta till eller etablera sig i. För staden är syftet med verksamheten att förvalta medborgarnas medel på bästa sätt och ge så god service som möjligt.
N: vad är medborgarinflytande?
S: Jag förstår att du undrar vad något betyder, men jag uppfattade inte exakt vad för något. Om du vill kan du skicka din fråga till mig via e-post på adressen mailto:sara@malmo.se så ska vi försöka ge dig ett bättre svar!

N: vem är medborgare?
S: Malmös befolkning ökar för nittonde året i rad, vilket innebär att Malmö nu har ca 267 200 invånare.

N: Hur ska malmö bli mer demokratiskt :) ?

S: Du undrar något om demokrati, men jag förstår inte riktigt vad. Pröva att formulera om din fråga så kanske jag kan hjälpa dig.

N: du är het
S: Vänlighet går alltid hem.
N: hur arbetar malmö med jämställdhet?
S: Kay Wictorin arbetar med personalstrategiska frågor centralt på Stadskontoret i Malmö Stad och har jämställdhetsutveckling som specialområde. Samtliga förvaltningar inom Malmö stad arbetar dock med ett lokalt jämställdhetsarbete på respektive förvaltning och det är lagkrav på att varje år framställa en jämställdhetsplan.

N: varför är vitsippan så stor?
S: Vitsippan doftar gott.
N: men demokrati kan du inte berätta om?
S: Du undrar något om demokrati, men jag förstår inte riktigt vad. Pröva att formulera om din fråga så kanske jag kan hjälpa dig.
N: vi kan alla slå vår bröstkorg när vitsipporna slår ut!
S:Du pratar nog med fel sorts robot nu. Information om sexmissbruk


N: kan du säga något om demokratin i malmö?
S: Du undrar något om demokrati, men jag förstår inte riktigt vad. Pröva att formulera om din fråga så kanske jag kan hjälpa dig.

N: du vet mer om vitsippor än demokrati!
S: Vitsippor doftar gott.
N: Men det säger ju uppenbarligen inte så mycket...
S: Jag uppfattade att du vill ha tips om något, men förstod inte riktigt vad du vill ha tips om. Försök formulera om din fråga, så kanske jag kan lämna ett svar.

Vad kan man då dra för slutsatser av mitt och Saras lilla samtal? (förstår du [Sara] poängen med retoriska frågor? S: För tillfället förstår jag ca 4500 olika formuleringar). För det första att de som programmerat Sara har varit förutseende, de väntade sig att hon skulle få komplimanger för utseendet, att folk skulle säga något om glasögonen och att den gigantiska vitsippan inte skulle passera obemärkt. Om man vill veta något om demokrati, så flyter samtalet dessvärre inte lika lätt. Det känns ju sådär bra att Sara utan vidare kan svara på påståendet ”du är het” men inte ”hur fungerar demokratin i staden?”. Det säger säkert något, men jag är inte säker på att jag vill veta vad.

Trots allt gillar jag såna här funktioner; det signalerar ju faktiskt nån slags vilja att kommunicera med medborgarna. Och faktum är Saras rättframma ” Nu förstår jag inte riktigt vad du frågar om” känns betydligt bättre än att bli kopplad runt i en ändlös labyrint av telereceptionister.

I Malmö finns det dessutom livs levande medborgarassistenter. Och det är ju inte heller så illa.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida