Norman Rockwell: Crestwood Train Station

måndag 8 september 2008

Introduktion till sociala verktyg

Sociala Verktyg
View SlideShare presentation or Upload your own.
I slutet av förra veckan höll jag ovanstående snabbt ihoppulade presentation för goteborg.se:s kategoriredaktörer. Målet var att sätta igång en diskussion om vilka verktyg vi kan använda för att utveckla kommunikationen inom och mellan de olika redaktionerna.

Göteborgs webbpublicering är numera helt organiserad i ”virtuella redaktioner”, med redaktionsmedlemmar som alla till vardags är stationerade och verksamma inom olika förvaltningar. Det är ny modell som infördes i våras i samband med omstruktureringen av webbplatsen. Ännu har väl inte teknikstödet hängt med i visionen om den nya arbetsmetoden, så kommunikationen sköts fortfarande i huvudsak via e-post, telefon och Lotus Notes. Det innebär ett problematiskt glapp mellan idé och verklighet. Redaktionerna kan idagsläget inte fungera så som det är tänkt, supportarbetet blir onödigt tungt för huvudredaktörerna och energi dräneras ständigt från det alla skulle vilja fokusera på: det redaktionella innehållet.

Så blir det ofta när man inte väger in teknologivalet redan från början som en inherent beståndsdel i en omorganisation. En av grundteserna jag ville ha fram i presentationen var att vårt val av kommunikationsteknologi aldrig är en fråga om att hänga på en teknisk lösning ovanpå en organisationsmodell vi redan har valt – valet av teknologi och verktyg är i själva verket definierande för hur vi kan arbeta. Teknikval är lika med verksamhetsutveckling. Verksamhetsutveckling sker genom teknikval.

Vad jag menar uttrycks betydligt bättre av Michael Wesch: ”When media change, human relationships change”.

Detta är vad som är så spännande med explosionen av webb2.0-teknologier och –användare: när sättet vi kommunicerar på förändras så påverkas hela samhället och helt nya sätt att organisera demokrati- och samverkan uppstår. Bland annat möjliggör teknologin något som – faktiskt – tidigare varit omöjligt och otänkbart: en diskussion som blir bättre och mer givande ju fler deltagare den har, Wikipedia är väl paradexemplet. Detta är ett paradigmskifte som heter duga. För alla tidigare kommunikationsformer människor använt sig av har en gemenensam grundbegränsning gällt: bortom en kritisk gräns ger fler deltagare en sämre diskussion.

Att organisera en global demokrati i det 21:a århundradet förutsätter uppfinnandet av nya metoder för att komplettera den representativa modellen med parallellkommunikation. Och de börjar ta form, fantastiskt nog.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Aah, jag visste väl att jag skulle hitta dig nånstans (saknar Approximation)... Låter himla intressant det du jobbar med! Behöver ni några exjobbare eller?

/ datavetenskapsstudent

9 september 2008 kl. 14:09  
Blogger Erik Berg sa...

:-) smyger igång med den här bloggen. Men Approximation är nog inte död för alltid.

Är du seriöst intresserad kan jag kolla läget, vi tar in exjobbare ibland. Hör av dig isf. Jag nås på
erik.berg@stadshuset.goteborg.se.

9 september 2008 kl. 19:19  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida